Vetpriezen in Noordijk

Het is weer Slachtmaand, dus Vetpriezen.

 

In de maand november werd er in het verleden in onze streken traditioneel geslacht, meestal een varken. Omdat de Historische Vereniging Oud Noordijk graag oude gebruiken wil laten herbeleven is daarom op 18 november 2023 weer de gezellige dag georganiseerd, die zoals vanouds “de slachtvisite” heet.

Nadat het varken was geslacht, kwamen de buren kijken en het geslachte varken beoordelen op kwaliteiten. Op zijn Achterhoeks wordt dat “vetpriezen” genoemd en was altijd aanleiding om de fles flink rond te laten gaan en allerlei lekkernijen te serveren. Om zo ook de afsluiting van een drukke tijd op het veld te vieren, zoals het aardappel rooien en in zuidelijke landen de druiven te oogsten. Oktober wordt dan ook wel de Wijnmaand genoemd, maar druiven waren in onze Achterhoek een zeldzaamheid. Dat is nu wel anders. November is echter nog altijd de Slachtmaand.

In de late herfst was er weer tijd voor huisarbeid zoals het maken en herstellen van klederdracht, en andere traditionele bezigheden als het maken van balkenbrij, een lekkernij welke niet alleen in Twente en de Achterhoek erg populair is.

Tijdens de slachtvisite laat de Historische Vereniging Oud Noordijk, met een groot aantal enthousiaste vrijwilligers de oude tijd herleven in het ontmoetingscentrum van de vereniging, het monumentale pand De Oale Schole in Noordijk. Daar wordt het worst maken en zuurkool maken gedemonstreerd en er wordt ook al het goede van het varken verkocht.

Ook is er nog volop groente te koop van de “vergeten groenten” uit de tuin van Het Oale Höfke en staat de bakoven weer volop te gloeien. .

Maar dat is niet alles, want bij de buren, Het Haarhoes wordt de CreaMarkt georganiseerd waar weer veel te zien en te proeven is op het gebied van creativiteit, huisvlijt,  handenarbeid en bakvaardigheid. Dus meer dan de moeite waard om dit op die dag te kombineren.

Hoewel er veel parkeerplaatsen zijn, is het geen slecht idee om op de fiets te komen als het weer het toelaat, en daar is ook op gerekend, want plek zat zeggen wij dan.

Nogmaals houdt uw agenda vrij op zaterdag 18 november tussen 10.00 & 15.30 uur.

De Oale Schole staat (uiteraard) aan de Schoolweg in Noordijk.

De Historische Vereniging Oud Noordijk stelt zich o.a. ten doel om oude tradities te laten herbeleven en gezelligheid te bieden aan de bezoekers van deze evenementen.

https://www.oudnoordijk.nl/

 

Informatie over deze activiteit

Startdatum: 18/11/2023

Einddatum: 18/11/2023

Meest recente agendapunten

  • High Tea met Emma Annelie

  • Avondvaart naar de Kruidenhof

  • Avondvaart naar de Kruidenhof